čtvrtek 26. května 2016

Jak (ne)napsat závěrečnou práci

Uff, konečně...! Po měsíci a půl živoření, stěžování si, neustálého tlachání o tom, jak hodně toho musím napsat, zanalyzovat, vyzkoumat, uklidit a jinak zprokrastinovat, dneska nastal den D. Odevzdání závěrečné práce, sladká tečka za (hořko)sladkými dvěma lety studia v Dánsku. Čuchy, čuch (přiznávám, trochu debilní výraz, ale Google mi po vyhledání výrazu "Citoslovce čichání, větření" nic lepšího nenabídl), ve vzduchu je zase cítit svoboda..!

Cesta k úspěšnému odevzdání bakalářské  jakékoliv práce je trnitá, dlouhá, někdy se zdá být až nekonečná. A když ani půl roku po ukončení VŠ nemůžete sehnat práci, začne se vám vkrádat myšlenka, jestli nebyla i zbytečná. Každopádně, než se nějaký student, šťastlivec, dostane do téhle fáze, musí tu práci nejdřív dokončit. Jestli nevíte jak na to, můžete se inspirovat. S manuálem Jak (ne)napsat závěrečnou práci to každému půjde jako po másle.

1.Vytvořte si plán 
Šest týdnů do odevzdání závěrečné práce? To mám času, jako husa klasu! První dva týdny na tom zapracuji v Dánsku, a zbylé čtyři týdny si budu užívat na dovče v Holandsku. As simple as that!

2. Slibte si, že než odjedete do země zaslíbené, budete mít celou práci hotovou.
Pak si vzpomeňte na pořekadlo sliby chyby a začněte s odkládáním, uklízením, a v případě, že za pár týdnů někam jedete, začněte si balit, vybalovat a zase přebalovat.



3. Den před odjezdem rychle sesmolte alespoň první dvě stránky. 
Najednou vám dojde, že začíná jít do tuhého. A díky neustálému balení a vybalování zabalených věcí, (které jste během těch dvou týdnů intenzivního balení vytáhli asi desetkrát, protože jste je ještě potřebovali) si uvědomíte, že ani sbaleno ještě nemáte. A další věc kterou nemáte, je napsaný projekt. Na rychlo napíšete alespoň úvod a další blbosti, které nevyžadují moc toho researche. Soubor hrdě uložíte pod názvem Final Thesis a naplánujete si, jak na tom první dny v Holandsku máknete.
To by v tom byl čert, aby prokrastinace nabourala i dovolenou ve Španělsku, na kterou se chystáte s hostitelskou rodinou týden po tom, co přijdete do Holandska.

4. A že čert v tom je vždycky,...
Pro samé znovu-objevování a znovu-zamilovávání se do Den Haagu si všimnete, že počítač leží nevybalený v kufru. Hlavním okruhem zájmu je teď to, jestli na Groote Marktu ještě prodávají točenou Plzeň, jak se měl Thijs celé 3 roky, co jste se neviděli, jestli v Holandsku konečně klesla spotřeba gelu na vlasy a proč zavřeli vaše oblíbené obchodní centrum:-(. Když dojde na balení věcí do Španělska, objevíte notebook, otevřete soubor Final Thesis a je vám jasné, že se schyluje k problému. Proto zase začnete balit, tentokrát jen letní věci. Předpovědi počasí navzdory. Patnáct stupňů a intenzivní déšť v květnu na jihu Španělska? Tomu nevěřím. Kufr tak plním šaty, sukněmi a tílky. Sandály se nakonec ukážou jako celkem dobrá volba. Dešťová vody z nich rychle vyteče a na topení nastaveném na 25 stupňů také neschnou dlouho... .

5. Maňana - co se vleče, neuteče, ...
Ve Španělsku pak mluvte jen o dvou věcech - první téma je Fucking Rain in Spain. Počasí ve Španělsku místní turisty (většinou právě Holanďany) rozčiluje o to víc, že v Holandsku už celý týden nespadla z nebe ani kapka. Zatímco bledí holanďané pod náporem intenzivního slunečního svitu doma rudnou jako krocani, ti, co se vydali do teplých krajů za sluníčkem se domů vrátí aniž by chytli kapku bronzu. "Godverdomme, wat een slecht weer" po dvou dnech opakujete i vy.
Druhé téma trápí povětšinou jenom Vás, protože se ostatních moc netýká. Osvojit si místní zvyk maňana nevyžaduje moc práce. Hlavně proto, že většinu práce si odložíte na maňana. Tedy na zítřek, pozítří,... . A jelikož vaše jediná práce ve Španělsku je práce na Final Thesis, hádejte, kolik toho během deseti dnů stihnete vyzkoumat...



6. Work hard play hard
Jestli jste nevybledli ve Španělsku, po návratu do Holandska to půjde raz dva. Závěrečných pět dní před odevzdáním z pokoje vylezete jen když vám při psaní projektu dojde kafe a sušenky. Tvrdá práce si vyžaduje pořádnou odměnu;-).Když už se odvážíte vytáhnou paty z domu, laptop nosíte všude s sebou a poslední grafické úpravy provádíte v kavárně ve snaze tvrdou dřinu proměnit v zábavu. Ve skutečnosti jde o poslední záchvěvy prokrastinace a snahy obalamutit samu sebe, že vlastně nepracujete, ale bavíte se, tak ať se ještě chvíli na psaní koncentruje.Samozřejmě nasdílíte fotku z kavárny na facebook, aby podobně postihnutí spolužáci (zá)viděli, že vy se vlastne neučíte, ale povalujete se po kavárnách a jakoby mimochodem občas něco šolichnete na projektu;-D.




7. Cpěte se - O Vánocích a o zkouškovým se kalorie nepočítají
Mozek cukry potřebuje k lepšímu výkonu. Navíc pro samé vysedávání u bakalářky nemáte čas vyjít na vzduch, natož si jít zaběhat. Ten, kdo během zkouškového nebo psaní závěrečné práce nepřibral, ten tomu podle okolí asi moc nedal. Tak jen houšť, ať každý vidí, jak tvrdě dřete.
Tím chci říct, že přibrat během zkouškového je úplně ok, ok?!

8. Mluvte o tom, kolik máte práce
Když zrovna nemáte pusu plnou čokolády na zklidnění nervů, pamatujte jedno - sdílená starost, poloviční starost. Všechny okolo zaručeně zajímá, kolik stránek jste napsali, kolik stránek jste nenapsali a tudíž kolik stránek jste pozadu. Navíc trousením poznámek o tom, kolik toho ještě máte napsat skvěle zabijete čas, který byste, nedejbože, doopravdy strávili psaním.

9. Ptejte se spolužáků, kolik mají oni práce
Nic totiž nepotěší víc, než vědět, že nejste jediní, komu zbývá napsat 3/4 projektu během posledních dvou dnů. A nic nevystresuje tolik, jako zjištění, že zatímco vy teprve dáváte fotku z kavárny na facebook a začínáte doopravdy něco dělat, většina spolužáků už projekt odevzdala... .

A když se úspěšně dopracujete až k bodu 9, projekt nakonec jakž takž splní zadaná kritéria, pak už jenom odevzdejte, čekejte, modlete se, obhajujte, slavte, brečte, hubněte, případně přepisujte... .

Good Luck fellow students! Xxx

2 komentáře: