neděle 24. ledna 2016

Jak si levně užít Dánsko

Venku stále mrzlo, až praštilo. Proto se mi nechtělo soukat do minišatů a podpatků a sobotní večer jsem radši než chytáním vlka cestou do hospody (na brodění se hodinu závějí jsem zatím moc princezna) strávila u československé verze TEDx Talks. A musím říct, že mě to nakoplo k akci víc než redbull s vodkou u baru!

Po sjetí následujících 4 videí mám nutkavou tendenci jít na pěší túru po severu, udělat to nejlépe hned (damn you, ty zimo jedna, kazíš mi plány!) a cestou se ještě inspirovat a vrátit se domů s parádním podnikatelským záměrem, abych za pár let část svých milionů mohla darovat charitě. Předchozí souvětí zní možná trochu ironicky (jako většina mnou psaných souvětí), ale já to myslím vážně:-D. Všechna videa pro mě jsou velkou inspirací a představují to, čeho mám v plánu dosáhnout.

Abyste věděli o jakých videích je řeč, zde jsou youtube odkazy:

Andrej Kiska - Dvě změny pro šťastnější život
Iva Roze Skochová - Máme více svobody než 90% planety, tak proč stavíme zdi?
Juraj Kováč - Ako začať s holou riťou
Ladislav Zibura - Co se naučíte o světě, když ho procházíte pěšky

Filosofování, jestli je podle mě lepší razit heslo Carpe Diem nebo zakládat penzijní připojištění by dalo na další článek a stejně by to asi moc lidí nezajímalo. Takže se konečně dostávám na konec úvodu a můžu začít o tom, o čem měl být celý článek. Inspirovala jsem se totiž prezentací Juraje Kováče a jeho přednáškou, jak s holým zadkem začít dělat věci. A zahraniční studenti se často setkávají s tím, že je v Dánsku pro ně spousta věcí drahých a někdy tak nevědí, čím vyplnit volný čas (nevím, jak na tom jsou jiná menší dánská města, ale my, děti z Randers, nad tím přemýšlíme dost často).

Trocha brainstormingu neuškodí a tady je pár tipů, jak si zdarma nebo relativně levně užít svůj pobyt v Dánsku a vytřískat z něj i něco víc než jen diplom:


  • Využijte kurzů dánštiny - je to zdarma a je to sranda. Prý to pomáhá integrovat se mezi dány. Teď už vám jenom stačí černé oblečení, Kanken batoh, blond přeliv a nikdo přes vaše perfektně vyslovené hygge nepozná, že jste Nasťa z východu;-).
  • Využijte vaše spolužáky - studiem na VŠ v Dánsku se vám otevřela skvělá možnost naučit se nějaký z nepřeberného množství východních jazyků. Díky spolužákům pocházejícím převážně z Rumunska, Ruska, Litvy, Estonska,... to půjde opravdu snadno. Až vyslechnete pár drbů, které si mezi sebou natajnačku šuškají, samy uznáte, že mluvit v Dánsku rumunsky je užitečnější než celá jejich dánština;-). 
  • Dobrovolničte - azylové centrum, místní basketballový tým, nezisková kavárna nebo práce v botanické zahradě. Dobrovolnictví je skvělá možnost, jak poznat dány, získat nové kontakty a zkušenosti, vyzkoušet si práci, která by vás normálně třeba ani nenapadla hledat. Nehledě na to, že budete druhým prospěšní. A to karma vidí ráda;-).
  • Běhejte - kdo v Dánsku neběhá, nežije. Tečka.
  • Jezděte na kole - Na přehazovačky a počet koleček tu nikdo nehraje. Když na půdě oprášíte Libertu nebo Favorita s berany, můžete se na projížďce bavit sledováním závistivých pohledů místních hipsterů. Nejen vaše peněženka, ale i životní prostředí vám za to poděkuje. A i to karma vidí ráda;-)
  • Zaregistrujte se do knihovny - ve většině měst jsou knihovny zdarma, tak proč toho nevyužít?:-) Navíc nabízí i přístup k různým databázím a učení vám v moderně zařízených knihovnách půjde samo.
  • Ztraťte se - může to znít jako blbá rada, ale dobrý způsob, jak zabít několik hodin hledáním se a zároveň prozkoumáváním vašeho nového domova. Ty nejhezčí místa v Den Haagu jsem našla vždycky úplnou náhodou. Má to jen jednu nevýhodu, někdy je těžký to místo najít znova:-(.
  • Dumpster diving - poprvé jsem o dumpster divingu slyšela v dokumentu Jednoho Světa Taste The Waste - Z popelnice do lednice. A od té doby sbírám odvahu... Jde o to, že obchoďáky s potravinami velkou spoustu jídla, které by se dalo ještě klidně sníst, musí vyhodit protože příští týden prochází, ovoce má špatný tvar nebo barvu, ... . Dumpster diveři proto svět konzumu bojkotují po svým a vybírají tak jejich popelnice. Bojkotujte plýtvání taky a se spolužáky si pak udělejte královskou hostinu. Bude vás to stát jen pět minut strachu při vybírání popelnice;-D. Navíc už nemusíte platit za bungee jumping, skydiving a další adrenalinovou zábavu. Adrenalin se vám rozproudí hned, jakmile na vás zamíří první světlo (policejního) auta.
  • Najděte si práci - přestanete řešit, co s volným časem a začnete se zajímat o to, co s penězi;-).
  • Staňte se Buddym - že první dny na nové uni v Dánsku byly trochu chaos? Proč stejný začátek neulehčit Erasmus studentovi, který si sem přijel na půl roku užívat? S trochou štěstí získáte nového kámoše a karma? Ta už vás miluje!
  • Zaregistrujte se do fitka - Měsíční permanentka do posilovny? 200Dkk. Pohled na zpoceného a udřeného sexy dána? K nezaplacení! ;-).
Tak a pokud někdo dočetl až sem, tak mám radost:D. A budu moc ráda, pokud do komentářů buď pod článkem nebo na facebooku napíšete svoje nápady, jak naložit s volným časem a nezruinovat přitom konto Nikolka (doplňte vlastní jméno) :-).

3 komentáře:

  1. ach ty moje Nasťo z východu :P
    Tyjo děláš Dumbster? Zkoušíme to taky, zatim marně, musíme si zaSkypovat, jestli máš nějaké tipy. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Už vidím tu zmrzlou čerstvou zeleninu a frozen yogurth v norských kontejnerech...:-D Řekni kdy a budu online;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc fajn článek! Naprosto souhlasím, až na to že je dánština zábava :-P
    Zdravím z Aarhusu (domečku vedle Fakty - dumpster hned za domem, to chceš! ;))

    OdpovědětVymazat