úterý 10. listopadu 2015

Should I stay or should I go? :-P

Jelikož jsem strávila léto v ČR, občas se mě lidi ptali, jak je v Dánsku. Většinou pak ještě dodali něco ve stylu "Taky bych někam vyjel, ale..." (a teď přichází na řadu výčet nejrůznějších výmluv a omluv od jazykové bariéry, strachu z neúspěchu až po to, že by mu chyběl smažák).

Jediná relevantní výmluva je ten smažák, protože tak špatnej Eidam, ze kterého se dělá, budete v zahraničí shánět těžko. I to se dá ale vyřešit tím, že uvaříte a lá Babica a místo 30% Eidamu obalíte třeba Goudu nebo Cheddar ;-).

Neznalost jazyka může být překážkou, ale jen ze začátku. Není lepší způsob jak si zvyknout na nový jazyk než to, že s ním budete denně v kontaktu. Ať máte sebelepší učebnici, žádná vás nedonutí otevřít si ji každý den a intenzivně se z ní hodiny učit. To naopak kamarádi a nový známí v Británii ano, protože nebude jiná možnost, jak se s nimi dorozumět.

Kdo se bojí, nesmí do lesa. Já ale říkám, že kdo se bojí, měl by do lesa. Protože dost často ten "les", je strašidelný jenom v naší hlavě (případně v hlavách lidí kolem, kteří pak mají tendenci nás od věcí odrazovat) a nikdy nevíte, co vás v tom lese čeká. Jasně, začátek nemusí být úplně jednoduchý. Spousta věcí se může podělat a vy se nakonec vrátíte domů s holým zadkem a blbou zkušeností. Na druhou stranu, blbá zkušenost, taky zkušenost. Až prvotní zklamání a nasranost z neúspěchu opadne, zjistíte, že i tahle zkušenost je obohacující. Uvědomíte si, že se sice pos*alo co mohlo, ale vy tady pořád stojíte, svět se nezastavil a vy teď víte, že se na sebe můžete spolehnout, protože jste tu situaci zvládli. Nebo můžete mít fakt štěstí. Na vlakáči v Holandsku na Vás může čekat super host family, díky které zažijete parádní rok v zahraničí, při jehož závěru byste nejradši tu zpáteční letenku domů zahodili a pobyt si ještě o něco protáhli. Nebo si uvědomíte, že "všude dobře, doma nejlíp" pořád platí. Plni dojmů z pobytu v zahraničí budete rodině a kámošům vyprávět zážitky z cest a rozplývat se přitom nad nejlepší svíčkovou od babičky a jedinou pravou českou Plzničkou, které se stejně nic na světě nevyrovná a která vám tak chyběla. Ať tak nebo tak, tohle nikdy nezjistíte, pokud to prostě nezkusíte, nesbalíte si kufry a nerisknete to. Tak hodně štěstí :-).


A tady je pár fotek z Randers. Žádnou velkou kvalitu nečekejte. Stejně jako já, ani můj foťák nemá předpoklady dělat fotky v prvotřídní kvalitě :-(.



Schválně si tipněte, kdy byla fotka pořízena.... začátkem června, něco málo po desáté hodině večer:-)

2 komentáře:

  1. Ahoj, taky přemýšlím, že bych jel. Konkrétně Dánsko :) Mám jen prostý dotaz: šla by jsi do toho znova, kdyby jsi věděla co tě čeká? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Co se týče cesty do zahraničí a studia, Dánsko je dobrý start, takže asi ano. Vzhledem k mým preferencím bych ale zvolila bych větší město než je Randers. :-)

    OdpovědětVymazat